Γεμιστά Καλαμάρια Πάρου

Παραδοσιακές Συνταγές της Πάρου

Με ουζάκι ή παριανό κρασί τα γεμιστά καλαμάρια της Πάρου αποτελούν έναν εκλεκτό μεζέ ή ακόμη κι ένα πλήρες γεύμα. Κι επειδή σχεδόν ποτέ δε θα βρείτε δυο μαγείρισσες να παρασκευάζουν την ίδια συνταγή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ακόμη κι αν πρόκειται για μάνα και κόρη, εμείς συλλέξαμε δυο παραλλαγές για τα γεμιστά καλαμάρια της Πάρου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν το γούστο σας.

Γεμιστά Καλαμάρια Πάρου

Λοιπόν τι θα προτιμήσετε; Πλιγούρι ή ρύζι;

Θα χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά μεσογειακά υλικά και θα οπλιστείτε με λιγάκι υπομονή καθώς το πιάτο είναι μερακλίδικο και χρειάζεται την αμείωτη προσοχή σας.

Γεμιστά Καλαμάρια Πάρου με πλιγούρι

Υλικά

Μεγάλα καλαμάρια, τον αριθμό των οποίων θα αποφασίσετε αφού μετρήσετε κεφάλια και όρεξη

Μπόλικο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι

Μαϊντανό και άνηθο - ή μάραθο αναλόγως τις προτιμήσεις σας

Χυμό φρεσκοστυμμένων λεμονιών

Πλιγούρι

1 ποτηράκι του κρασιού ούζο για το «σβήσιμο» ή και λίγο παραπάνω αν το λέει η καρδούλα σας

Μια μεγάλη ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία αν ετοιμάζεται μεζέ για πεινασμένο λόχο

Ελαιόλαδο, το πανταχού παρών στην ελληνική κουζίνα, σε ποσότητα που εσείς συνηθίζεται

Παρασκευή

Αρχικά αφού πλύνετε και καθαρίσετε τα καλαμάρια, θα χωρίσετε τα κεφάλια από το σώμα. Θα βάλετε το πλιγούρι στη φωτιά να βράσει, αφού πρώτα το έχετε αφήσει να μουλιάσει στο νερό περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Στη συνέχεια θα το σουρώσετε και θα το κρατήσετε στην άκρη.

Αφού κόψετε σε ψιλά-ψιλά κομματάκια τα κεφάλια των καλαμαριών θα τα σοτάρετε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να ροδίσουν καλά. Τότε μόνο θα τα σβήσετε με το ουζάκι, από το οποίο ελπίζουμε να έχετε αφήσει αρκετό στο ποτηράκι.

Στη συνέχεια, και μόνο αφού έχει πιεί λίγα από τα ζουμάκια του, θα προσθέσετε το πλιγούρι.

Μόλις το κατεβάσετε από τη φωτιά θα προσθέσετε το χυμό από τα λεμόνια, που θα έχετε φροντίσει τα στύψετε από πριν, το μαϊντανό, τον άνηθο ή το μάραθο, την κυβαρισμένη ντοματούλα και το απαραίτητο αλατοπίπερο. Καθώς ανακατεύετε αν χρειάζεται προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.

Αφού αφήσετε το μίγμα να κρυώσει λίγο για να μην κάψετε τα χέρια σας θα γεμίσετε τα καλαμάρια.

Η συνέχεια εξαρτάται από το μεράκι αλλά και τον εξοπλισμό σας.

Θα τα ψήσετε είτε στη σχάρα, καταβρέχοντας τα με ελαιόλαδο, προκειμένου να ροδοκοκκινίσουν, είτε στο φούρνο με νεράκι και λαδολέμονο περίπου 1 ώρα στους 180 °C. Πρέπει όμως να τα γυρίζετε τακτικά για να μην αρπάξουν και να τα λούζετε με το ζουμάκι τους.

Tips1: εναλλακτικά μπορείτε να τα τυλίξετε ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο και τα ψήσετε στο φούρνο. Εγγυημένα θα τα καλαμάρια σας θα γίνουν λουκούμια.

Tips2: αντί για νερό στο ταψί μπορείτε να ρίξετε ζωμό από βρασμένες γαρίδες ή άλλα θαλασσινά. Η επιτυχία σας θα είναι βέβαιη.

Γεμιστά καλαμάρια Πάρου με ρύζι

Υλικά

Στη δεύτερη αυτή συνταγή θα αρχίσουμε με το τι θα αφαιρέσετε και στη συνέχεια με το τι θα προσθέσετε.

Αφαιρείται λοιπόν τον άνηθο ή το μάραθο, τα καρέ της ντομάτας, το ουζάκι, και φυσικά το πλιγούρι.

Και προσθέτετε:

Μπόλικο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

Ψιλοκομμένες κόκκινες γλυκιές πιπεριές, φτάνουν 2-3

Δυο κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ είναι αρκετές

Ένα ποτηράκι κρασί, κατά προτίμηση λευκό και ξηρό κρασί

Παρασκευή

Θα προετοιμάσετε τα καλαμάρια όπως περιγράφουμε παραπάνω.

Στη συνέχεια θα σοτάρετε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και μόλις πιουν τα υγρά τους και μείνουν μόνο με το λάδι, θα τα κατεβάσετε από τη φωτιά και θα προσθέσετε, ανακατεύοντας καλά, το ρυζάκι, το μαϊντανό, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και φυσικά αλατοπίπερο.

Αφού αδειάσετε τη γέμιση σ’ ένα σουρωτήρι, θα κρατήσετε στην άκρη το ζουμάκι που στραγγίξατε.

Γεμίστε τα καλαμάρια και τοποθετήστε τα σ’ ένα ταψί και περιχύστε τα με το ζωμό που στραγγίξαμε, το κρασί, το χυμό του λεμονιού και λίγο νερό.

Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα καλαμάρια να ψηθούν περίπου 1 ώρα στους 180 °C.

 

ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΑΡΟΥ