Παριανό Μάρμαρο
Το Διάσημο Μάρμαρο της Πάρου
Η Παρία Λίθος ήταν στην αρχαιότητα το περίφημο και περιζήτητο λευκό μάρμαρο της Πάρου το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην αρχιτεκτονική, αλλά κυρίως στην γλυπτική της κλασικής εποχής. Στο παριανό μάρμαρο που είναι καθαρότατο σχεδόν διάφανο σκαλίστηκαν τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής. Ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Νίκη του Παιωνίου και οι περίφημες κόρες του Ερεχθείου της Ακρόπολης, οι Καρυάτιδες.
Στην αρχιτεκτονική, το παριανό μάρμαρο έχει χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του θησαυρού των Σιφναίων στους Δελφούς. Τους ναούς του Απόλλωνα στους Δελφούς και στη Δήλο, αλλά και τον ναό του Δία στην Ολυμπία. Τον θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς, αλλά και για ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.
Το παριανό μάρμαρο, πραγματικό χρυσάφι για την Πάρο, που πρόσφερε μεγάλο πλούτο κι φήμη στο νησί, έχει χρησιμοποιηθεί από την πρωτοκυκλαδική εποχή. Δύο πασίγνωστα αγαλματίδια του κυκλαδικού πολιτισμού από την Κέρο, ο Αρπιστής και ο Αυλητής είναι φτιαγμένα από παριανό μάρμαρο. Όμως η συστηματική εξόρυξη του άρχισε τον 7ο αιώνα σε υπαίθρια λατομεία και συνεχίστηκε τους επόμενους αιώνες σε υπόγεια λατομεία. Τα πιο γνωστά λατομεία βρίσκονται στο Μαράθι. Το σπήλαιο των Νυμφών και το σπήλαιο του Πανός. Ενώ αρχαίες θέσεις εξόρυξης του παριανού μαρμάρου υπάρχουν στους Λάκκους, στις Σπηλιές, στον Άγιο Μηνά, στον Κάραβο και αλλού.
ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ - ΠΑΡΙΑ ΛΙΘΟΣ